Custodie arii protejate

Dupa preluarea oficiala a custodiei ROSCI0005 si ROSPA0004, in partea a doua a anului 2015, AMBz a lansat o prima activitate de cercetare intitulata „Evaluarea microbiologica a impactului poluarii organice si chimice asupra ecosistemului acvatic din cele trei lacuri-rezervatii, precum si din Lacul-Sarat Caineni”, toate aflate in interiorul celor doua situri. Actiunea se va desfasura pe parcursul a cinci ani si este coordonata de cel mai nou membru al asociatiei, respectiv Prof. Univ. Dr. Veronica Lazar de la Universitatea Bucuresti.
In acelasi timp, tintind realizarea unei legaturi reale cu comunitatile locale, dar mai ales constientizarea de catre acestea a importantei conservarii valorilor naturale, AMBz a incheiat protocoale de colaborare cu toate primariile si scolile din cele sase comune pe teritoriul carora se afla cele doua situri. Printre altele, protocoalele prevad realizarea unor colaborari cu primariile in viitoarele proiecte ale custodelui, dar si sprijinirea acestuia in actiunile de informare a locuitorilor, in special a celor tineri, asupra necesitatii masurilor de protectie a mediului.

In 2016, AMBz a intocmit Regulamentul ROSCI0005 si ROSPA0004 si, dupa ce l-a supus dezbaterii publice, l-a inaintat spre aprobare catre Agentia Nationala de Protectia Mediului. Regulamentul se va reevalua si corela cu planul de management dupa aprobarea acestuia de catre autoritatea competenta. In vederea realizarii Planului de Management, Asociatia Maximilian a depus proiectul „Management adecvat in vederea conservarii biodiversitatii din ariile naturale protejate ROSCI0005 Balta Alba –Amara-Jirlau-Lacul Sarat Caineni, ROSPA0004 Balta Alba-Amara-Jirlau, 2.271 Balta Alba, 2.272 Balta Amara, 2.260 Lacul Jilau-Trup Visani din cadrul Componentei 1 : OS 4.1 Apel de proiecte pentru cresterea gradului de protectie si conservare a biodiversitatii, Axa Prioritara : Protectia mediului prin masuri de conservare a biodiversitatii, monitorizarea calitatii aerului si decontaminare a siturilor poluate istoric, Operatiunea : Cresterea gradului de protectie si conservare a biodiversitatii si refacerea ecosistemelor degradate (Cod proiect 102258).

AFLĂ MAI MULT

Suntem bucuroși să-ți răspundem la întrebări.

Abonează-te la newsletter pentru noutăți