CONCURSUL “COPIII ȘI NATURA”

In perioada 07.05.2018 – 07.06.2018 Asociatia Maximilian Buzau (AMBz) a organizat Editia I a concursului cu premii “Copiii si Natura” la care au participat elevii din cele sase scoli aflate in comunele pe teritoriul carora se afla ariile naturale protejate ROSCI0005 Balta Albă-Amara-Jirlău-Lacul Sărat Câineni, ROSPA0004 Balta Albă-Amara-Jirlău, 2.271 Balta Albă, 2.272 Balta Amara, 2.260 Lacul Jirlău-Trup Vișani: Balta Alba si Boldu din judetul Buzau, respectiv Gradistea, Galbenu Jirlau si Visani din judetul Braila.

Concursul a fost organizat pentru a marca data de 5 iunie, Ziua Mondiala a Mediului (sau Ziua Mediului Inconjurator).

Scopul organizarii acestui concurs, desfasurat in doua etape, a fost cresterea  gradului de informare a elevilor, profesorilor si comunitatiilor locale  cu privire la importanta conservarii speciilor şi habitatelor de interes comunitar din ariile naturale protejate ROSCI0005 Balta Alba-Amara-Jirlau-Lacul Sarat Caineni, ROSPA0004 Balta Alba-Amara-Jirlau 2.271 Balta Alba, 2.272 Balta Amara, 2.260 Lacul Jirlau-Vişani. Ca atare, tema centrala a concursului a fost legata de arii protejate in general, si de cele doua arii protejate din zona, in special: date specifice, habitate, fauna, flora, impactele pozitive si negative.

Prima etapa, la care au participat cate 10 elevi din fiecare scoala selectionati din clasele a VI-a si a VII-a, a constat intr-o singura proba teoretica. Pe parcursul a 30 de minute, fiecare elev a trebuit sa raspunda in scris la un test cu 15 intrebari. Conform regulamentului concursului, in etapa finala s-au calificat primii doi participanti in ordinea punctajului.

Etapa finala a constat in 2 probe: una teoretica in care cele 6 echipe calificate au avut de raspuns la 5 intrebari si una practica – comunicata elevilor si profesorilor coordonatori la sfarsitul primei etape – in care fiecare echipa a trebuit sa confectioneze din deseuri o vietuitoare din fauna sau flora celor doua arii protejate pe care sa o prezinte in fata juriului (caracteristici, mod de confectionare).

In final, juriul, format din patru reprezentanti ai Asociatiei Maximilian Buzau (vicepresedinti Stefan-Valentin Dobre si Dumitru Dobre, biolog-doctorand Valentina Moraru si tehnician Danut Grigore, voluntar cu contract al asociatiei) si designer Razvan Giuglea a acordat urmatoarele premii:

Premiul I – echipa Scolii Gimnaziale Amara (comuna Balta Alba, judetul Buzau)
Elevi: Albert NICULAE si Raluca NECULA (elevi in clasa a VII-a).
Coordonator: Director Vasile TARAS.

Premiul II – echipa  Scolii Gimnaziale  Jirlau (judetul Braila)
Elevi: Madalina- Denisa BOLDEANU si Oana-Alexandra PATRINOIU (elevi in clasa a VII-a).
Coordonator: Profesor de biologie Radu MUCEA.

Premiul III – echipa Scolii Gimnaziale Visani (judetul Braila)
Elevi: Miruna–Alexandra CIOCHINA si  Iuliana URECHE (elevi in clasa a VII-a).
Coordonator: Director Mioara MARTINESCU

Mentiune –  echipa Scolii Profesionale “Emil Dragan” Gradistea (judetul Braila)
Elevi: Mircea DUNA si Mihaela TUDORACHE (elevi in clasa a VII-a).
Coordonator: Profesor de geografie Mihai-Viorel PASCALE

Locurile 5-6 – echipa Scolii Gimnaziale Boldu (judetul Buzau) formata din Georgiana SPATARU si Stefan BABOIU (elevi in clasa a VII-a) – Coordonator: profesor de biologie Mirela OPREA – si echipa Scolii Gimnaziale “Toma Tampeanu” Galbenu (judetul Braila) formata din Andreea ANGHEL si Andrei TOADER (elevi in clasele a VI, respectiv a VII-a) – Coordonator: Profesor de biologie: Giorgiana FIERARU.

Asociatia Maximilian a acordat premii in valoare de peste 3000 lei constand in tablete, binocluri, carti despre natura si protectia mediului, jocuri lego tematice, tricouri personalizate si rechizite.

Concursul a fost organizat in baza protocoalelor de colaborare semnate de Asociatia Maximilian Buzau si conducerile celor sase scoli si primarii. Toti profesorii care au coordonat echipele participante la concurs sunt voluntari in cadrul asociatiei.

Asociatia Maximilian Buzau multumeste tuturor celor care au facut posibila desfasurare in bune conditii a concursului: elevi, profesori, directori de scoala, autoritati locale, juriu.

O mentiune speciala pentru sprijinul acordat de conducerea Primariei comunei Visani, dl primar Neagu Caraman si dl viceprimar Aurel  Stoica, care a pus la dispozitie locatia pentru desfasurarea in conditii excelente a fazei finale a concursului, dar, si mai important, au acordat din partea institutiei premii speciale pentru concurentii si profesorii coordonatori.

 

ASOCIATIA MAXIMILIAN
Prof. Marilena Carmen DOBRE
Presedinte